panelarrow

Uppleva Tanzania

Ett känt resmål i Afrika är utan tvekan Egypten och dess pyramider, men den afrikanska kontinenten har mer än så att erbjuda – så varför inte se fler länder när du ändå tagit dig hit?

kilimanjaro berg afrika Många som föreställer sig Afrika tänker direkt på öknarna i norr med pyramiderna och de gamla faraonerna i Egypten, men det finns mer av kontinenten att se så varför inte ta en Tanzaniaresa istället? Här på gränsen mot Kenya finns till exempel den kända nationalparken Masai Mara med vilda lejon eller varför inte ta steget till att bli en äventyrare på riktigt och bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Ett berg som exempelvis rullstolsburne Jonas Gustavsson från Falun bestämt sig för att bestiga, något som kommer ta honom mellan åtta och tio dagar att göra, skriver Sveriges Radio. Men han kommer självklart inte att göra detta i en vanlig rullstol berättar han i intervjun. Den rullstol han har att ta sig upp med har ett bakhjul istället för två, och det gör att han inte kan välta bakåt – något som kan vara skönt när man ska ta sig upp på höga höjder!

Safari är guld

Nog för att Kilimlejon afrika savannanjaroklättring har sin charm är det dock få saker som slår en riktig safaritur. Det är det nog många som kan skriva under på och den första att göra detta är förmodligen Nina Siemiatkowski som valt att lämna ett välbetalt arbete som marknadsföringschef för att istället satsa på sin dröm att bli naturfotograf och valt att göra detta just på gränsen mellan Kenya och Tanzania i Masai Mara. För Göteborgs Posten berättar hon bland annat om hur hon här fått uppleva både det ena och det andra såsom när hon exempelvis såg en buffelhjord attackera lejonflocken hon följer eller hur hon fått vänta i timtal utan att fånga en enda bra bild med sin kamera. Men man ska dock komma ihåg att safari är mer än bara lejon i Tanzania. Här kan man också stöta på leoparder, antiloper och zebror mitt te i det vilda samtidigt som man också kan få chansen att besöka ursprungsbefolkningar med en helt annan syn på ”raw food” än vad vi västerlänningar har. Det menar i alla fall skribenten Jörgen Ulvsgärd som i en artikel hos Dagens Nyheter berättar om sin upplevelse på Afrikas savanner. Här skriver han bland annat om sitt möte med jägarfolket Hadzabe som valt att leva ett liv på savannen utan modern lyx och där ett stycke kött från en nyss skjuten antilop stoppas direkt i munnen utan tillagning med tänderna som sitt enda bestick. Man lever idag som man gjorde igår och har gjort de senaste tusen åren eller om än längre än så, ett folk som lever ett renodlat jägar- och samlarliv där varken regler eller kalendrar finns – precis som jorden första människor också gjorde.

Kort om vad som finns att uppleva i Tanzania

  • Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.
  • Safari, Ngorongorokratern eller Serengeti nationalpark i norr eller Ruaha och Mikumi nationalpark i centrala landet.
  • Möta schimpanser i Gombe Stream nationalpark, känd som platsen där Jane Goodall studerade schimpansernas beteende.
  • Solsemester på Zanzibar den populära semesterön.