Den som turistar i Egypten besöker för det mesta bara de norra och/eller östra delarna av landet. Men det finns mycket att se även i södra Egypten.
Befolkningen, och turistattraktionerna, i Egypten är koncentrerade till områdena kring Nilen och på Sinaihalvön. Nilen rinner genom hela landet, från söder till norr, men det är mest de norra delarna som svenska turister besöker. Vare sig man är mest intresserad av sol och bad, historiska monument eller både och är det intressant att besöka de södra delarna av Egypten.
Luxor
Luxor, som ligger nästan mitt i Egypten, från norr till söder räknat, är troligen den största turistmagneten i södra Egypten. Anledningen till detta är det stora antalet historiska monument i staden, som har kallats världens största utomhusmuseum. Staden ligger på samma plats som den antika staden Thebe, som under en period var egyptisk huvudstad. Detta märks bland annat på det stora antalet antika tempel i staden, sex stycken stora och ett flertal mindre.
Dessutom finns strax utanför Luxor, på andra sidan Nilen, ett stort område med begravningsplatser för faraoner. Mest kända är Konungarnas dal och Drottningarnas dal. I den förra begravdes framför allt faraoner, men även andra ädlingar, under ungefär ett halvt millennium. Sammanlagt finns mer än 60 gravar i området. I Drottningarnas dal begravdes faraonernas fruar, och där finns 91 gravar.
Abu Simbel
Längst ned i södra Egypten, nära gränsen till Sudan, ligger Abu Simbel, en by som mest är känd för två tempel, uthuggna direkt ur klippan. Templen uppfördes av farao Ramses II på 1200-talet före Kristus, som en hyllning till honom själv och hans hustru Nefertiti. Enligt historikerna ville faraon göra intryck på Egyptens sydliga grannar, och sprida den egyptiska religionen i området.
Templen i Abu Simbel var under lång tid bortglömda, eftersom de helt enkelt hade begravts i sand. De återupptäcktes 1813 av schweizaren Jean-Louis Buckhardt. Enligt legenden fick han dock hjälp av en vägvisare vid namn Abu Simbel, som fick ge namn åt platsen.