panelarrow

När det som inte får hända händer

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur man smartast packar inför resan, när man till exempel ska åka till just Egypten. Idag skriver vi istället om när resan går fel och slutar i tragedi, som nyligen när ett ryskt passagerarplan kraschade i just Egypten.

I DN kan vi läsa att ett flygplan nyligen kraschade i egyptiska Sinai, på väg från semesterorten Sharm el-Sheik till S:t Petersburg och enligt egyptiska myndigheter finns det tragiskt nog inga som överlevde den hemska kraschen från över 9000 meters höjd.

Planet som var av typen Airbus hade varit i trafik sedan 1997 och ombord fanns hela 217 passagerare samt 7 personer i själva besättningen. Bland de som omkom var dessutom 17 st barn. Nästan alla ombord var av rysk nationalitet, förutom tre från Ukraina och en från Vitryssland.

Tekniska fel och brister förmodas vara orsak

flygplan ovan molnEnligt vissa källor hade ena piloten innan start rapporterat osäkerheter och tekniska fel och begärt att snarast få byta plan, men så hann inte ske och tyvärr lyfte planet och med sig alla passagerare. Ja det kanske är lätt att vara efterklok men tekniska fel är viktigt att ta på allvar när det kommer till flygplan, också eftersom det är väldigt riskabelt och vanskligt att flyga med ett plan som lämnar en hel del i övrigt att önska säkerhetsmässigt.

Det finns uppgifter att IS ska ha tagit på sig dådet, men det tillbakavisas av bland andra Rysslands kommunikationsminister. Så även om det sker en hel del i världen just nu som har kopplingar till terrorism och fundamentala fanatiker så är detta förmodligen enkom en icke åtgärdad säkerhetsbrist som helt enkelt borde ha blivit avhjälpt och inte förbisedd. När de svarta lådorna har säkrats och analyserats kanske mer info om själva kraschen och orsakerna till denna kan ses i ett helt annat ljus och med klarare ögon.